top of page

Ce este o izolatie fonica și cum funcționează ?

Ce este o izolatie fonica. Isolgomma Bucuresti, Romania

O izolatie fonica este acea izolatie care blochează transferul sunetului dintr-o incapere in alta. Există trei principii de baza de a izola fonic:

 

  1. Plasarea de materiale grele pe perete, podea sau tavan poate ajuta la diminuarea zgomotului aerian. Aceasta implică utilizarea de materiale cu densități ridicate pentru a izola zgomotul aerian și a preveni pătrunderea sau ieșirea acestuia dintr-o cameră.

  2. Creșterea masei peretelui prin utilizarea unei combinații de materiale de înaltă densitate este necesară deoarece diversele tipuri de materiale reacționează în mod diferit și sunt mai eficiente pentru diferitele frecvențe ale sunetului. Simplul fapt de a folosi mai multe straturi din același material cu aceeași masă nu este deloc eficient pentru o izolatie fonica de calitate.

  3. Decuplarea si absorbția vibrațiilor. Pentru o izolatie fonica performanta, creșterea capacitatii peretelui, podelei sau tavanului de a absorbi energia sonoră și vibrațiile. Cele mai eficiente soluții de izolatie fonică vor include întotdeauna un material cu efect de amortizare sau de decuplare. Fără acest material, adăugarea de masă are foarte puține beneficii.

 

Care este diferenta dintre izolatie fonica si absorbtie fonica ?


După cum sa menționat mai sus, o izolatie fonica va împiedica transferul zgomotului atât în ​​interiorul, cât și în afara acesteia.

Absorbția sunetului reduce doar ecoul și vibrațiile (reverberațiile) dintr-o cameră și nu blochează zgomotul. Materialele de absorbție a sunetului, cum ar fi panourile acustice din diferite spume sau pâsle, sunt adăugate pe pereți sau tavane pentru a absorbi energia sonoră. Prin urmare, absorbția fonică nu este o izolare fonică.


Izolatia fonică funcționează în ambele sensuri ?


Da, răspunsul nostru este afirmativ. Izolatia fonica funcționează în ambele direcții. Dacă aplicați izolație fonica pe pereții locuinței pentru a opri zgomotul nedorit de la vecinii zgomotoși, aceasta va acționa și pentru a bloca orice zgomot din camera dvs. către camera vecinilor.

 

În concluzie.

Diferența dintre cele două aspecte este crucială. Pe piață si in multe magazine online veți găsi o varietate de materiale denumite izolație fonică. Cu toate acestea, acestea sunt fie pentru îmbunătățirea acusticii (sunet mai clar, fără ecou, fără reverberații), fie pentru absorbția fonică.


Este important să acordați o atenție deosebită în alegerea produselor. Aceste produse de izolatie fonica ar trebui să fie testate în laboratoare, să aibă o valoare declarată de izolare fonică și să fie menționată în fisa tehnică. Nu vă bazați doar pe vorbe, ci verificați informațiile în documentația produselor.


Mult succes.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page