top of page

Cum se testeaza materialele de izolatie fonica ?Testarea materialelor de izolatie fonica. Isolgomma Bucuresti, Romania

Toate produsele de izolatie fonica, inclusiv cele din gama Isolgomma, trebuie să detina valori specifice de reducere a zgomotului. Aceste valori au fost stabilite în urma testelor efectuate în laboratoarele de fizică ale Universității din Padova.

Isolgomma a fost recunoscuta pentru dedicarea sa de a furniza soluții eficiente de izolatie fonica, iar rezultatele au fost obținute în urma unor teste riguroase.


Testarea în laborator garantează conformitatea produselor Isolgomma cu standardele europene de calitate și siguranță.

 

Este crucial să înțelegeți că aceste teste de reducere a zgomotului nu sunt efectuate pe produs sau pe un sistem izolat, ci sunt realizate instalate într-o situație similară cu modul în care se intenționează să fie utilizate. Acest lucru se datorează faptului că nivelul de reducere a zgomotului obținut de la produs variază în funcție de condițiile de utilizare.


Exemplu.

Dacă testăm un singur panou de gips-carton acustic, acesta va reduce zgomotul cu 29 dB. Dacă plasăm același panou de gips-carton acustic pe un perete de cărămidă care deja reduce cu 44 dB, adăugarea acestui panou nu va aduce nici măcar un singur dB în plus. De ce? Reducerea în decibeli a peretelui de cărămidă a realizat ceea ce era menit să facă placa de gips-carton, dar mult mai eficient. Nu se obțin îmbunătățiri. Nu se adaugă cei 29 dB ai gips-cartonului la cei 44 dB ai peretelui și se obține 73 dB. Nu funcționează în acest mod. În concluzie, dacă dorim să îmbunătățim reducerea zgomotului a zidului nostru de cărămidă, este complet inutil să știm ce face produsul singur. Trebuie să știm cum funcționează acest produs de izolație fonică instalat pe peretele nostru.


Este important de reținut că valoarea declarată de reducerea zgomotului este o medie a performanței într-o gamă de frecvențe, ceea ce înseamnă că nu la toate frecvențele au aceeași valoare. Prin utilizarea unui material cu o reducere de 60 dB, izolația fonică a peretelui poate să reducă mult mai bine frecvențele înalte, cum ar fi cele 80 dB sau de 90 dB. Cu toate acestea, la frecvențele joase, reducerea este doar de 20 dB. Prin urmare, media este de 60 dB. Este important să înțelegem asta, deoarece unele produse sunt eficiente la frecvențe medii, dar slabe la frecvențele joase. In concluzie, valoarea declarata medie trebuie luata ca un ghid aproximativ.


Comparatii intre produsele de izolatie fonica.


Pe piata din Romania existe multe produse de izolatie fonicz. Daca ne uitam atent la valorile declarate de reducere a zgomotului de la o altă companie sau alt producător, vom vedea ca valorile nu sunt neapărat comparabile.


De exemplu, dacă un produe de izolatie fonica are o performanță de 60 dB, o altă companie ar putea promova un sistem la 65 dB, astfel încât la început ați putea presupune că sistemul este mai bun. Cu toate acestea, dacă sistemul nostru a fost testat pe un perete care anterior reducea zgomotul cu 40 dB, atunci sistemul nostru de izolare fonică a îmbunătățit acel perete cu 20 dB. Este posibil ca sistemul concurent să fi fost testat pe un perete mult mai gros care reducea deja zgomotul cu 50 dB, așa că sistemul lor a oferit doar o îmbunătățire de 15 dB. Singura modalitate de a ști cum se compară este să le testam pe aceeași construcție.


Comments


bottom of page