Înainte de a efectua o izolatie fonica, trebuie sa raspundem la cateva intrebari, ce ne vor ajuta la luarea unei decizii corecte in privinta izolatiei fonice.
Din ce este construit peretele, tavanul sau pardosela ?
Ce nivel de zgomot se aude ?
Ce tip de zgomot se aude ?
Este crucial să avem răspunsurile la aceste întrebări atunci când selectăm sistemul potrivit de izolare.
În România, majoritatea pereților sunt construiți din beton. Recent, ansamblurile rezidențiale au început să folosească cărămizi goale pentru pereți, acestea având dimensiuni și grosimi variate.
Iata principiile de baza pentru o izolatie fonica performanta:
Marirea masei. Acest lucru poate fi realizat prin fixarea de materiale grele pe perete, podea sau pe tavan pentru a reduce zgomotul aerian. Procesul implică folosirea materialelor cu densități mari pentru a izola zgomotul aerian și a împiedica intrarea sau ieșirea acestuia dintr-o cameră.
Reducerea vibratiei. Se recomandă si utilizarea unei combinații de materiale cu densitate diferită. Această abordare este esențială deoarece materialele diferite reacționează în mod distinct și sunt eficiente la frecvențe sonore diverse. Utilizarea mai multor straturi din același material cu aceeași masă nu asigură o izolație fonică de calitate.
Decuplarea (separarea). Va imbunătății capacitatea peretelui, podelei sau a tavanului de a absorbi vibrațiile. Cele mai eficiente soluții de izolatie fonica vor implica întotdeauna utilizarea unui material cu proprietăți de amortizare sau separare. Fără acest tip de material, adăugarea de masă aduce foarte puține beneficii.
Cum se poate efectua o izolație fonica ?
a. La pardoseli.
Ca să reducem transferul zgomotului de impact printr-o pardoseală de beton, se folosește un material de izolație fonică ca strat de amortizare pentru a absorbi vibrațiile de impact. Acesta funcționează ca o podea flotantă, contribuind la absorbția vibrațiilor de impact înainte de a ajunge în structura podelei.
Zgomotul aerian nedorit printr-o podea de beton este mai puțin frecvent din cauza masei naturale mari a betonului.
b. La pereti.
Pentru a realiza o izolare fonică eficientă a pereților, este crucial să decuplați și să îmbunătățiți capacitatea acestora de a absorbi și amortiza energia sonoră. Sunetul se propage prin materiale solide prin contact direct, de aceea decuplarea poate fi realizată prin construirea unui nou perete cu un mic spațiu între ele, pentru a dificulta deplasarea vibrațiilor.
Prin adăugarea de greutate peretelui, se reduce flexibilitatea acestuia și se diminuează vibrațiile (la fel ca în cazul arcurilor de suspensie de pe o mașină care contribuie la absorbția denivelărilor de pe drum), în timp ce adăugarea de straturi suplimentare de masă ajută la izolarea zgomotului aerian.
Pentru a asigura o izolare fonică eficientă la tavanul apartamentelor din blocurile de locuințe, deasemenea ca in cazul peretilor, se recomandă adăugarea de straturi de masă pentru a bloca diferite frecvențe, deoarece sunetul se propagă prin materiale solide prin contact direct. Aceste straturi de masă contribuie la blocarea sunetului aerian cu diferite frecvențe.
Adaugarea panourilor de izolatie fonica pe tavane se va realiza cu ajutorul fixărilor elastice, astfel încât vibrațiile să nu afecteze materialele rigide.
Nu ne așteptăm să deveniți experți peste noapte. Dacă aveți întrebări suplimentare, nu ezitați să ne contactați.